top of page
Search

Cum să folosești Curba Uitării ca să ții minte?

Salut,


Mi-ar plăcea mult să știu că atunci când citești ceea ce ți-am scris, ești atent doar la ecranul din fața ta și nu există nicio șansă să fii distras de telefon, pisică, iubit, iubită etc. În primul articol pe care l-am publicat, am scris la început un îndemn spre aceasta și la momentul respectiv planuiam să-l repet aproape obsesiv la începutul fiecărui articol pe care îl las aici.


Acum cred că așteptarea mea ca cineva să se izoleze ritualic de fiecare dată când citește ceea ce scriu eu este nerealistă, așa că doar vreau să-ți spun că eu scriu cu tot dragul pentru cine citește și m-aș simți împlinit să știu că am atenția ta pentru câteva minute și că ceea ce aflii aici contează pentru tine si că poți sa folosesti in viața de zi cu zi.


Acum scriu din bucătăria apartamentului unde m-am mutat cu iubita mea recent. Au fost câteva săptămâni tumultuoase pentru mine, am început și un job nou, am mixat la două petreceri, am aranjat lucruri în cutii, din cutii, în dulapuri, am reparat și o ușă, iar în curând urmează să ne luăm iar plante, haine, cărți, poze și ce mai avem și să ne mutăm din nou. Până atunci, îți las câteva lucruri care pe mine m-au ajutat să învăț în intervale relativ scurte de timp, cantitati mari de informații noi și să le aplic în afacerile pe care le-am avut.


În ultimii patru ani am colaborat în diferite roluri cu 6 companii multinaționale. În acest timp am beneficiat de traininguri în care acestea au investit resurse financiare considerabile. Atât eu cât și colegii mei am observat că, indiferent de cât de mare era interesul nostru pentru subiectele predate, nu am reușit să ne schimbăm comportamentul într-un fel semnificativ care să justifice investiția, astfel banii fiind pierduți.


Atunci când am căutat o explicație, am descoperit că la nivel internațional companiile cheltuie anual în jur de 400 de miliarde de dolari pentru traininguri, iar dintre angajați doar 12% aplică abilitățile nou învățate și 25% consideră că trainingurile le-au crescut performanța într-un mod măsurabil.


„Curba uitării”, descoperită de psihologul german Hermann Ebbinghaus, arată cum informația este pierdută în timp atunci când nu o revenim asupra ei. Hermann a validat că dacă nu aplicăm o informație nouă, vom uita aproximativ 75% din aceasta în doar 6 zile. 


Premiza sa era că fiecare repetiție în procesul de învățare crește intervalul optim înainte ca următoarea repetiție să fie necesară (pentru o reținere aproape perfectă, repetițiile inițiale pot fi necesare în decurs de zile, dar mai târziu pot fi făcute după ani).


A descoperit că informația este mai ușor de reținut atunci când este construită pe baza cunoștințelor deja dobândite, iar curba de uitare era aplatizată de fiecare repetiție. Părea că, prin aplicarea unui antrenament frecvent în procesul de învățare, informația era solidificată prin reamintiri repetate.



De aceea, una dintre cele mai eficiente metode de a asigura relevanța trainingurilor în companii este continuarea acestora cu un proces de coaching similar cu procesul LEAN de producție pionierat de Toyota:


1. Învață doar esența a ceea ce trebuie să înveți.

2. Aplică imediat în lumea înconjurătoare informația.

3. Primește imediat feedback și rafinează-ți înțelegerea asupra subiectului respectiv.

4. Repetă pașii 1, 2, 3 încontinuu.


În urma sesiunilor de coaching, clienții mei:


1. Își stabilesc obiective respectând anumite criterii, efectul fiind acela că sunt foarte motivați să le atingă și performanți.

2. Își construiesc un plan pentru atingerea obiectivelor în așa fel încât să țină cont pe parcurs de felul în care acțiunile din plan impactează toate aspectele vieții acestora.

3. Își stabilesc metode de monitorizare a progresului către obiective.

4. Își implementează în comportament un mecanism de reflecție asupra acțiunilor și consecințelor acestora astfel încât să poată evolua spre un nou obiectiv sau un alt fel de a atinge același obiectiv mai performant și mai aproape de persoana acestora cu fiecare iterație.


Imaginează-ți cum ar arăta un scenariu în care compania în loc să piardă aproape toți banii investiți în traininguri, ar mai investi o fracțiune din costul unui training în coaching pentru membri echipei în perioada imediat următoare asimilării de informații noi, iar aceștia chiar și-ar schimba comportamentul într-un fel sustenabil și observabil care pe termen lung va putea fi observat și în performanța companiei!


Dacă imaginea unui astfel de viitor te motivează, sună-mă la numărul 0731576017 să discutăm despre cum te pot ajuta în concret și să detaliem împreună strategia unei posibile colaborări.


 
 
 

Recent Posts

See All
Dream Lab 3rd installment

Salutare,   Haideți să vă spun cum, până la sfârșitul acestui email, veți înțelege exact ce triggere mentale avem, ce tehnici de...

 
 
 
Dream Lab 2nd installment

Salutare, Astăzi sunt foarte grăbit, este joi, vă scriu tot de la biroul meu de acasă și în fundal pisicile zgârie parchetul de sub masă,...

 
 
 
Dream Lab 1st Installment

Salutare, Dacă citești acest email, înseamnă că suntem deja FOARTE aproapiati! La fiecare două săptămâni, duminică după-amiaza, deschid...

 
 
 

Comments


Dragoș Dună - Coach de Performanță

©2022 by Dragos Duna - Coach de Performanta. Proudly created with Wix.com

bottom of page