top of page
Search

Cum să-ți faci un plan într-o realitate în care nu tu controlezi rezultatele?

Updated: Oct 7, 2023

Salut, mai am un pic și termin treaba pe ziua de astăzi. Este 5 și 20, afară toamna se trezește și cu perdele gri de nori aduce frigul și frunzele uscate. Iubesc toamna, ploaia, mirosul de rece.


Mai târziu o să mă aud la telefon cu Ion, partenerul meu de lucru la Tribal să decidem cum să promovăm următorul eveniment.


Până la paragraful acesta au trecut deja trei săptămâni, a avut loc petrecerea și locurile de parcare din jurul blocului care atunci când am început să scriu erau la liber, au fost înlocuite cu locuri cu plată… 5 lei/ora. Mă plimbam zilele trecute cu prietena mea pe langă bloc și le priveam cu nostalgie, amintindu-mi cum veneam acasă liniștit cu mașina.


În filozofia japoneză, aceștia cuprind acest sentiment în sintagma Mono-no-aware - nostalgia și melancolia pe care o simțim față de trecerea timpului și efemeritatea lucrurilor.






Nu-mi convine situația și vreau să fac ceva în legătură cu asta. Vreau să fac ceva în legătură cu mai multe lucruri de câteva luni, nu este singura situație care nu-mi convine și mi se pare că vremurile când "I was winging it" sau "I was going with the flow", "Văd cum o <dau> ca iese oricum" au trecut. În realitate cred că doar au apus și ca să răsară o parte din ele din nou trebuie să-mi cultiv un nou comportament, organizat, stoic.


Un lucru pe care este bine să-l ai în vedere când vrei să schimbi ceva în jurul tău este că NU ești în controlul rezultatului. Ce se întâmplă după ce ai făcut deja tot ce poți să faci, NU ține de tine. Poți să-ți controlezi comportamentul, gândurile, emoțiile, cuvintele pe care le spui, deciziile, unde îți direcționezi atenția și cam atât. Poți să ai o influență puternică asupra stării tale de bine, sănătății, bogăției și uneori și asupra unor rezultate,însă acesta nu este control total. Asupra locului unde te naști, rasei tale, sexului, deciziilor, emoțiilor și comportamentelor altora, condițiilor meteorologice, trecutului tău, nu ai control deloc.


Și-atunci cum să-ți faci un plan cu care să ai succes în contextul în care sunt șanse mari oricum să nu obții ce vrei?


În primul rând folosește-te de simțurile tale pentru a-ți seta obiectivul!


Văz

Auz

Kinetic

Olfactiv

Gust.


Întrebările care o să te ajute sunt: Ce vezi? Ce auzi? Ce simți? Ce mirosi? Ce gusti? - ca să știi că ți-ai atins obiectivul?


Un obiectiv VAKOG sună ceva de genul:


Când am ieșit pe ușa casei mele în curte, lumina m-a orbit și n-am avut de-ales decât să mijesc ochii îndurerat. Am pășit înainte și mi-am simțit talpile gâdilate de o perdea rece și umedă de iarbă, privesc în față și-mi văd mașina albă cum strălucește în soarele dimineții și cu un fosnet încet mă îndrept spre foisorul de sub nuc. Mirosul cafelei îmi amintește de gustul de mai devreme și pe limbă, în timp ce mă așez pe bancă, încă mai am dulcele amar al acesteia.


Pasul doi


Ia o foaie de hârtie, scrie sus obiectivul și termenul până la care vrei să-l atingi, iar după aceea răspunde la întrebarea:


"Inainte să (obiectiv) ce trebuie să se întâmple ca obiectivul să fie realizat?'' Și scrie dedesubt răspunsul.


După ce ai scris, adresează-ți aceeași întrebare despre răspunsul pe care l-ai dat mai sus și scrie dedesubt răspunsul, tot așa până când ai 3-5-7 răspunsuri unul sub celălalt.


De exemplu:


Obiectivul - Vineri dimineața, stând pe scaunul de la biroul meu, apăs pe tasta mouse-ului și în câteva secunde îmi văd pe ecranul monitorului articolul urcat pe site. Mai rămâne doar să public schimbările, în dreapta sus dau click pe butonul albastru și iau o pauza multumit cu mâna pe genunchi.


Ce trebuie să fac înainte ca acest lucru să se întâmple?


Integrez feedback-ul primit


Ce trebuie să fac înainte ca acest lucru să se întâmple?


Trimit spre feedback


(...)


Finalizez articolul


Acestea sunt jaloanele mari, check-pointurile, bornele principale.


Pasul 3


De jos în sus scrie cât crezi că o să dureze până când vei ajunge la fiecare din bornele de mai sus. Știi până când vrei să fie totul gata, acum este momentul să decizi și acceleratia.


Nu este musai ca până la fiecare bornă să investești aceeași cantitate de timp, folosește-ți intuiția.


Pasul 4 - Flow


Ca să ajungi în starea de Flow, printre altele, un lucru pe care trebuie să-l faci este să imprimi cadența, regularitate muncii tale și deci să ai previzibilitate crescută. Ca să faci asta trebuie să spargi bornele de mai sus în unități structurale de lucru. Descompune ce vrei să realizezi în cât mai multe elemente componente, iar după aceea alocă-le o unitate structurală de lucru fiecăreia.


Unitatea structurală de lucru pe care o folosesc când scriu este o variație a sistemului Pomodoro. În funcție de energia pe care o am lucrez 15/25 de minute cu pauze de 5 minute, 4 sesiuni de lucru cu pauza de 45 de minute între calupuri.


Lucrând pe exemplul de mai sus:


Borna Finalizez Articolul o sparg în:


Adaug diacritice

Corectez typos

Trec din scrisul de mână în varianta digitală

Scriu Call to Action

Scriu Secțiune de Inginerie (aceasta)

Scriu Secțiunea Academică

Scriu Introducerea


Mai apoi atribui lucrurilor pe care vreau să le fac unitățile de lucru eg.


Scriu introducerea o unitate (15 minute), secțiunea Academică - două unități (30 minute), Secțiunea Inginerească 4 unități (60 minute) și așa mai departe.


Dacă ar fi să le fac legat aș scrie Introducerea, aș lua pauza 5 minute, aș scrie 15 minute la secțiunea Academică, 5 minute pauză, încă 15 minute (cam pe aici ar trebui să finalizez), pauza 5, încep Secțiunea Inginerească cu 15 minute de lucru și după fac pauza 45 de minute, mai apoi reiau în același ritm.


! Dacă nu sunt sigur dacă o să dureze o unitate de timp sau două, atribui două. În timp, dacă “ascuți ferăstrăul”, te vei calibra.


Pasul 5


Folosește Implementation Formula. Posibil ca în viitor o să dedic un întreg articol pentru Implementation Formula și Habit Stacking. (Dacă vrei până atunci să aflii detalii recomand să citești prima parte a cărții Atomic Habits) Până atunci o să te las cu atât: în urma studiului [“Combining Motivational and Volitional Interventions to promote exercise Participation: Protection Motivation Theory and Implementation Intentions” British Journal of Health Psychology 7 (May 2002):163-184] despre care am citit în cartea de mai sus, scrisă de James Clear, cercetătorii au observat că oamenii din grupul care lucrat la a-și construi claritate cu privire la obiectivele lor si au folosit Implementation Formula, in proportie de approx. 90% au realizat taskurile asumate pe perioada studiului, spre deosebire de approx. 30% din cei care au fost expusi la materiale si discursuri motivaționale.


Formula de lucru numită “Implementation Formula” arată așa:


O să fac [X] lucru la ora [Y] în [Z] loc.


Folosește sistemul acesta pentru “a da planurilor tale o șansă de a trăi în lumea noastră”.


Scrie în aplicația de calendar sau în orice sistem în care îți organizezi timpul dorești ora și locul în care vei executa acele unități structurale de lucru din planul tău.


Când intervii peste programul cu care ești obișnuit, deseori vei întâmpina rezistență. Fiecare dintre noi are o anumită toleranță la structură care cateodată te poate împiedica să vezi care sunt acele noi ordini pe care poți sa le implementezi în viața ta ca să obții ce îți dorești. Cu toate acestea, dacă vrei să obții ceva diferit tot ce trebuie să faci este să te comporti diferit. :)


Dacă procesul schimbării pentru tine este unul problematic și vrei să-ți aduci comportamentul într-un ritm productiv, sună-mă sau scrie-mi ca să lucrăm împreună la un fel în care poți să folosești structura de mai sus ca să ai succes!


PS: Lasă-mi un comentariu mai jos în care să-mi spui cu ce te-a ajutat ce ai citit. Așa o să mă ajuti și pe mine să înțeleg ce este util din ce scriu și pe tine să-ți fixezi informația în memorie.


 
 
 

Recent Posts

See All
Dream Lab 3rd installment

Salutare,   Haideți să vă spun cum, până la sfârșitul acestui email, veți înțelege exact ce triggere mentale avem, ce tehnici de...

 
 
 
Dream Lab 2nd installment

Salutare, Astăzi sunt foarte grăbit, este joi, vă scriu tot de la biroul meu de acasă și în fundal pisicile zgârie parchetul de sub masă,...

 
 
 
Dream Lab 1st Installment

Salutare, Dacă citești acest email, înseamnă că suntem deja FOARTE aproapiati! La fiecare două săptămâni, duminică după-amiaza, deschid...

 
 
 

Comments


Dragoș Dună - Coach de Performanță

©2022 by Dragos Duna - Coach de Performanta. Proudly created with Wix.com

bottom of page