top of page
Search

Ce faci când viața după ce ai terminat facultatea nu este cea pe care ți-o dorești și te-ai blocat?

Updated: Aug 26, 2023


*Fă-mi o favoare, ia-ți telefonul, fă 5 pași în orice direcție, pune-l pe silent și lasă-l acolo. Întoarce-te și continuă să citești. Dacă citești de pe telefon, ai răbdare să ajungi la laptop. Dacă nu ai laptop sau calculator și nu ai de ales decât să citești de pe telefon, găsește-ți un spațiu liniștit înainte.*


Mă aflu la birou. În dreapta mea am o cană roșie goală, în față un laptop deschis și un monitor de pe care citesc un fragment din cursul de coaching pe care l-am parcurs acum ceva vreme Cadru de articol, Cadru acțiunii. Primul pas pe care ar fi bine să-l fac ar fi să încep cu o poveste prin care să mă adresez avatarului meu, la cine vreau să ajungă mesajul, pe cine vreau să influențez și să conving că ar fi bine să urmeze modelul de succes pe care l-am folosit.


Bate din palme dacă atunci când te-ai hotărât ce facultate vrei să urmezi ai trecut înainte printr-o analiză personalității să vezi ce ți se potrivește. Fluieră dacă ți-ai alocat măcar un an să vorbești cu profesioniști din domeniul în care credeai că vrei să profesezi sau din mai multe domenii, să experimentezi și să vezi în ce condiții o să lucrezi, cum vor comunica oamenii cu tine feedback-ul, o să lucrezi de jos, din picioare, ce aer o să respiri? Pocnește din degete dacă măcar ai făcut un nenorocit de tabel de avantaje și dezavantaje. Dacă de când citești până acum a fost liniște în jurul tău, bine ai venit în grup. Și la mine când recitesc este!


„Știam” ce vreau să fiu din liceu. Am absolvit Facultatea de Drept la Universitatea din Bucuresti, în același an am luat examenul de Barou, urmând ca aproximativ un an și jumătate să lucrez ca avocat consultant într-o firmă internațională de avocatură în domeniul financiar-bancar. Acum doi ani și jumătate, după ce m-am hotărât să pun pauză carierei mele de avocat, sunt coach de performanță, DJ și împreună cu un prieten construim o afacere prin care organizăm diverse evenimente de distracție și dezvoltare personală și îmi vând timpul rămas unei companii unde mă ocup de managementul succesului clienților.


Am fost librar, fotograf, am carat cutii în arhive, am aranjat dosare, am fost avocat, operator call center, șofer Uber, am vândut echipamente medicale, cafea, software, am avut grijă de un depozit și am fost și barista, am coordonat o echipă de IT, sunt coach,antreprenor, sunt pasionat de muzică electronică și mixez la petreceri.


Un fel de „dacă ai fi o frunză, ai ști să zici ce vânt te-a bătut pe aici?”


Am ajuns la un moment dat la concluzia că nu aveam un sistem conștient cu care să-mi conduc viața; foloseam modelele învățate de la părinții mei, pe care nu le înțelegeam în totalitate și le executam pe pilot automat, lipsindu-mi cu desăvârșire mentalitatea felului în care influențam mediul înconjurător și acesta pe mine.


Unul din lucrurile pe care le cred este că modelarea unei acțiuni de succes duce însăși la reușită. Într-o discuție cu mentorul meu, mi-a zis că sunt multe căi spre succes; condiția pentru a-l atinge este să alegi una și să stai pe ea, la un moment dat, cu destulă răbdare, perseverență, istețime și ajutor, vei ajunge acolo.


În sine, acesta este un model de succes.


O altă tolba de unelte de succes de care m-am îndrăgostit pentru simplitatea și armonia lor este cea a filozofiei de viață japoneze. Altele sunt sistemele de viață ale lui Tony Robbins și protocoalele Huberman pe care le-am folosit în unele momente în care mă simțeam trist, furios și mi-era frică. De asemenea, sfaturile lui James Clear, pe care acum le studiez cu iubita mea Alina și pe care, aplicându-le, ne-am schimbat perspectiva despre cât de ușor este să-ți construiești un obicei nou, câtă vreme ai cunoștințele potrivite.


Dintre toate modelele, astăzi o să-ți vorbesc mai mult despre despre Ikigai.





P entru o viață împlinită o bună matriță de temelie de avut în rucsac cu tine în călătorie este modelul Ikigai. În limba japoneză, cuvântul Ikigai este compus din două cuvinte: Iki și Gai. Iki înseamnă viață, iar Gai înseamnă rezultat, valoare, motiv sau beneficiu.


Termenul îl poți folosi pentru a te referi la motivul pentru a te trezi dimineață, rațiunea de a trăi, motorul care te motivează să faci ceva, câteodată chiar și în ciuda adversităților, un fel de răspuns la „tu de ce trăiești?”


Te poți uita la Ikigai și ca la o intersecție între ce-ți place să faci, la ce te pricepi, pentru ce poți fi plătit și ce au oamenii nevoie.


Ikigai-ul meu este să însoțesc oamenii în călătoria lor de a-și trăi propriul Ikigai și de a-și alege uneltele potrivite pentru a realiza acest lucru. În articolele pe care le voi scrie, voi aduce informații despre modelele pe care le-am folosit, pe care nu am reușit să le folosesc și modul în care am balansat folosirea lor pentru a atinge succesul.


Doctorul Viktor E. Frankl le zicea pacienților săi, după ce îi întreba provocator: „Tu de ce mai trăiești?” și nu știau să răspundă, "Dacă nu ai o misiune, îți dau eu una: să-ți găsești misiunea!” La fel și în cuvintele lui Hector Garcia și Francesc Miralles, căutarea Ikigai-ului tău este un Ikigai în sine, așa că, până la intersecția tuturor dimensiunilor de care ți-am povestit mai sus, dacă intersectezi ceea ce iubești să faci, cu ceea ce te pricepi, îți poți găsi PASIUNEA.


Trei lucruri cred că sunt importante să le știi înainte să continui cu detalii.

  • O unealtă este atât de bună pe cât este mânuitorul său.

  • La succes stai doar o clipă, tot restul vieții tale se întâmplă între timp pe drum, așa că fii atent să-ți croiești o călătorie frumoasă.

  • Nu există greșeli, există acțiuni și rezultate, așa că fă, reflectează la rezultate, construiește versiunea doi și reiterează.


Dar cum îmi dau seama ce-mi place să fac? Sunt câteva lucruri simple pe care poți să le faci ca să-ți răspunzi.


Pasul unu:

Fă o listă cu ce sigur știi că nu-ți place să faci, cu ce meserii știi sigur că nu vrei să le practici și locurile în care, esti sigur că nu vrei să ajungi!


De exemplu, eu nu am vrut niciodată să lucrez într-un spital. M-am simțit tot timpul înăbușit de aglomerație, de pereții goi parcă lipsiți de lumină și de mirosul de dezinfectant.

Nu-mi place să mă grăbesc, nu-mi place să întârzii la o întâlnire, nu-mi place gustul de whisky.


Pasul doi

Răspunde la următoarele întrebări:

- Pe cine admiri cel mai mult și ce face acea persoană?

- Ce subiecte te pasionează atât de mult încât ai fi dispus să investești ore întregi pentru a afla lucruri despre acesta?

- Ce activitate aștepți cu nerăbdare să faci cu mult timp înainte de a se întâmpla?


Pasul trei

Fă ceva nou în fiecare weekend: mergi la sală de cățărat, învață să joci pingpong, fă fotografii, mixează muzică, dansează, cântă, joacă-te pe calculator.


Pasul patru

Imaginează-ți ziua ideală. Când te trezești, ce faci prima oară? Ce mănânci? Cu cine vorbești? Fă o listă cu lucrurile care ar trebui să se schimbe URGENT, ca în fiecare zi din viața ta să te apropii de ziua ideală.


Pasul cinci

"Ascute ferăstrăul".

Urmând pașii de mai sus, se vor petrece schimbări ale căror urme le vei observa abia la ceva timp după.Fă pașii din nou la o lună, trei, 6 luni, până te sculptezi așa cum îți dorești. De fiecare dată o să te surprinzi având rezultate diferite. Fă asta până când diferențele nu mai contează.

Mâine, chiar dacă te vei așeza la masă în sufragerie și-ți vei bea cafeaua din "aceeași" cană, ca de obicei, nimic nu mai este la fel; chiar dacă insesizabil la început, totul se schimbă încontinuu, o clipă este o singură dată (japonezii numesc acest adevar- Ichigo Ichie) pământul nu va mai fi niciodată în același punct în univers și nici tu nu-ți vei mai bea vreodată cafeaua din aceeași cană la aceeași masă, în preajma aceleiași persoane, chiar dacă așa pare.


Oricare dintre lucrurile de mai sus sunt idei bune, doar că, până la urmă, eficacitatea și eficiența unei unelte depind de cine o mânuiește.

Găsește una potrivită ție! Inventează alta! Doar alege una și treci la acțiune. Cu cât faci ceva mai repede, cu atât sistemul va da feedback și vei ști dacă este pentru tine sau nu (sistemul fiind mediul înconjurător, oamenii, chiar tu).


Dacă ce ai citit te-a ajutat, lasă un comentariu și spune-mi și cum, cand lasi un comentariu sau scrii pe o foaie cu ce-ai ramas din ce-ai citit, te ajuti sa fixezi informatia respectiva in memorie.


Dacă vrei să fiu coach-ul tău și să te însoțesc o perioadă pentru a-ți atinge un obiectiv sau poate chiar pentru a-ți trăi Ikigai-ul, sună-mă la numarul 0731576017 și discutăm mai multe acolo.


Pe data viitoare!


P.S.: Într-un studiu realizat de Norman Nielsen în 2008, cercetătorii au descoperit că în medie un om parcurge aproximativ 20% dintr-un articol normal ca dificultate si volum citit online, deseori mai puțin. Chiar dacă ai citit pe „diagonală”, lasă un comentariu sau scrie pe o foaie un cuvânt care ți-a rămas în minte, o să-ți fie util chiar și așa.


P.P.S.: Dacă vrei să fii la curent cu ce scriu, înscrie-te la newsletter-ul meu pe prima pagină dând scroll în jos

















 
 
 

Recent Posts

See All
Dream Lab 3rd installment

Salutare,   Haideți să vă spun cum, până la sfârșitul acestui email, veți înțelege exact ce triggere mentale avem, ce tehnici de...

 
 
 
Dream Lab 2nd installment

Salutare, Astăzi sunt foarte grăbit, este joi, vă scriu tot de la biroul meu de acasă și în fundal pisicile zgârie parchetul de sub masă,...

 
 
 
Dream Lab 1st Installment

Salutare, Dacă citești acest email, înseamnă că suntem deja FOARTE aproapiati! La fiecare două săptămâni, duminică după-amiaza, deschid...

 
 
 

Comments


Dragoș Dună - Coach de Performanță

©2022 by Dragos Duna - Coach de Performanta. Proudly created with Wix.com

bottom of page